Президентът се срещна с Националния оперативен щаб по миграционната криза

Президентът Росен Плевнелиев оцени високо работата на институциите по овладяване на последствията за България от бежанската вълна в региона, съобщиха от пресцентъра на президентството.

 

Държавният глава коментира темата на работна среща с пълния състав на Националния оперативен щаб по миграционната криза.

 

Президентът окуражи ефективната комуникация и взаимодействие между Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, структурите на Въоръжените сили и специалните служби.  

Още по темата

 

Плевнелиев се запозна с предприетите действия в отговор на възможните рискове от засиления миграционен поток. Разработени са и са приведени в действие ясни планове за реакция и за координация между институциите при различни сценарии за развитие на ситуацията, съобщиха от „Дондуков” 2.

 

Изработени са инструкции за взаимодействие между структурите на Българската армия и на „Гранична полиция“ в планираните дейности по охрана на държавната граница. Планират се и тренировки, на които ще бъдат отработени на място съвместните действия. За участието на Българската армия в превенцията на нелегалното преминаване на държавната граница вече са уведомени съседните страни и партньорите от НАТО.

 

Акцент по време на срещата бяха очакванията от предстоящото извънредно заседание на Европейския съвет на 7 март. Държавният глава отново подчерта, че страната ни ще продължи да настоява за общоевропейско решение, което да ограничи измеренията на кризата. 

 

Плевнелиев беше категоричен, че трябва да се прави разлика между бягащите от войни и тези, които просто търсят по-добри икономически перспективи. Държавният глава призова институциите да бъдат безкомпромисни към трафикантите на хора.

 

Ситуацията по българските граници към момента е под контрол и не налага да бъде свикване на Консултативният съвет за национална сигурност. Това може да се промени, в случай на рязка промяна на ситуацията с миграционната вълна.