Вижте историята на Величка Коцева

 

Историята на Величка Коцева. Тя е на 80 години и всеки ден можете да я видите на тротоара срещу Съдебната палата в София. Живее със 150 лв. пенсия, но никога не се оплаква и никога не е сама – с нея са, както тя обича да ги нарича – „децата ми” – около стотина гълъба.  Историята на Величка разказват Василена Гръбчева и оператора Станислав Илиев.


Сигурно много от вас са минавали покрай Съдебната палата в София, някои дори го правят всеки ден. Виждали сте двата лъва, седящи от двете страни на входа.  А дали сте забелязвали седящата жена отсреща и нейните гълъби?


„Когато дойдох, бяха само четири, носех по една-две филийки и с времето станаха повече, вече са, може би, над 100. Качват се на мен, галя ги”, казва Величка.


Величка е на 80 години, не винаги е била на улицата.


„Преди бях фотограф към ‘Българска фотография”, започнала съм в Киноцентъра, в чернобяла лаборатория бях, след това цветна, в студио, бех отговорник на студио. Обичах да снимам най-вече животни и съм снимала едно коте в една голяма ваза с цветя, на „Паралели” го пратихме и го публикуваха. Снимала съм Невена Коканова като осинови дъщеричката си на кръщенето, беше малка. Снимала съм много сватби”, спомня си Величка.


„От демокрацията пострадах много, къщата ми отиде, купи я Луканов, малко преди да го убият ... не знаех, че той я купува”, казва тя.


Така работи повече от 12 години, докато един ден непознат мъж не я напада. След инцидента Величка е трудно подвижна, има глаукома на двете очи и почти не вижда.


Освен гълъбите, има двама сина, единият работи в Министерство на културата, но от 15 години не иска и да чуе за нея. До нея е другият й син.


Сега Величка живее в няколко стаи на почти разрушена къща, собственост на добър човек, приютил я без да иска наем.


Ако искате да помогнете на Величка може да се свържете с екипа ни на и-мейл wakeup@ntv.bg или на страницата ни във Фейсбук.