Геймъри разказват за подготовката на професионалистите в сферата

 

Електронните спортове са най-бързо развиващата се индустрия в света на спорта и забавленията. Това е бизнес с милиони потребители. Годишните приходи в тази индустрия достигат над 80 милиарда долара.

 

На последния турнир на ESL(Electorinic Sports League) в Кьолн преките онлайн излъчвания бяха гледани от 1 600 000 души едновременно. 80% от потребителите в лигата са между 18 и 34 години, За пръв път и в България се излъчва турнир от лигата - този в Катовице, Полша. Онлайн стриймове на платформата Vbox7 и предавания в ефира на Нова Спорт отварят широко вратите на професионалния гейминг.

 

В студиото на "Събуди се" геймърите Александра Петкова и Александър Николов разказаха за българското участие в турнира и за развитието на електронните спортове.  "Електронните спортове учат всичко, което един нормален спорт учи - дисциплина, уважение", убеден е Александър Петков. "През 2015 година на световното по една игра имаше награден фонд в размер на 18 милиона долара. Конкуренцията е много голяма", разказа той. 

 

"В някои държави като Южна Корея, където това е много развит спорт, вече има къщи и лагери за подготовка на геймъри", обясни Александра Петкова.