Протестиращите скандираха: "Долу ръцете от нашите дипломати"

Край украинското посолство в Москва няколко десетки активисти организираха протест срещу нападението на руската дипломатическа мисия в Киев. Протестиращите хвърляха яйца по сградата на украинското представителство, съобщи "Интерфакс", цитирана от БГНЕС.

 

Протестиращите скандираха: "Долу ръцете от нашите дипломати". В ръцете си държаха плакати, на които пишеше ти: "Киевската хунта ще завърши зле”, "Украйна, болна си. Опомни се, какво правиш", както и няколко руски знамена.

 

Полицията междувременно усили охраната на украинското посолство в Москва, като изпрати няколко десетки служители. Тротоарът пред сградата е ограден с метална ограда. В непосредствена близост до мисията има четири автобуса с полицаи.

 

В нощта срещу неделя около десет души пристигнаха при сградата на посолството на Русия в Киев и започнаха да разбиват колите, паркирани в близост до посолството. Три коли бяха повредени. Възбудено бе наказателно дело за хулиганство. Москва изпрати протестна нота на Киев.

 

Нападателите поискаха освобождаването на украинската военнослужеща Hадежда Савченко, която е задържана в Русия и е подсъдима за насочване на стрелба, при която загинаха руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин през юни 2014 година край Луганск.

 

През деня след митинг на Майдана, протестиращи се преместиха пред руското посолство и започнаха да хвърлят яйца по сградата. Няколко души проникнаха на територията на посолството. Един от тях счупи стъкло, опита се да отвори заключена врата и да разбие ключалката, но след това избяга.

 

В Киев протестът приключи до вечерта. Десетина души все още са пред руската мисия.