Хранителни продукти и безалкохолни напитки са поскъпнали с 0.5%

През февруари хранителни продукти и безалкохолни напитки са поскъпнали с 0.5%, цените на алкохолните напитки и тютюневи изделия са се увеличили с 0.2%, а облеклото и обувките са поевтинели с 2.8%. Цените при жилищата, водата, електроенергията, газта и горивата остават на равнището от миналия месец, а тези на жилищното обзавеждане и домакинските уреди са намалели с 0.9%, отчитат от НСИ.

 

През изминалия месец са поевтинели белият хляб, оризът, брашното, свинското и пилешкото месо, каймата, яйцата, прясното мляко, оцетът и макаронените изделия. При плодовете и зеленчуците по-евтини са ябълките, доматите, гъбите и листните зеленчуци. Бирата също е поевтиняла. 

 

Увеличение на цените се отчита при хляб „Добрдужда”, захарта, сиренето и кашкавала, маргарина, лещата, картофите, зелето, зрелия лук и чесън, морковите, цитрусовите плодове, кафето и ракията.

 

През февруари цените на лекарствените продукти и на стоматологичните услуги са се увеличили съответно с 0.2 и 0.3%, а цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец.

 

Инфлацията от началото на годината е минус 0.3%, а годишната инфлация за февруари 2016 г. спрямо февруари 2015 г. е минус 0.5%. Средногодишната инфлация за периода март 2015 - февруари 2016 г. спрямо периода март 2014 - февруари 2015 г. е нулева, показват още данните на националната статистика.