То съдържа шест бактерии и пребиотик и има повече лечебни свойства, пише в. "Новинар"

 

Проф. Христо Мермерски е създал заедно със сина си д-р Йонко Мермерски съвсем ново кисело мляко, което за разлика от познатото ни класическо мляко съдържа шест бактерии, плюс един пребиотик. Идеята за създаването на млякото е от десет години. 

 

„Повечето произвеждани сега кисели млека съдържат само две бактерии - това са най-известната Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus thermophilus. За разлика от тях, йогуртът, както ще се нарича новото кисело мляко, има шест бактерии. Този „коктейл“ от бактерии и пребиотик придава нови хранителни и лечебни свойства на киселото мляко“, обясни проф. Мермерски пред „Новинар“. 

 

По думите му хранителните и здравословни свойства на всичките шест бактерии са изследвани и доказани, а освен това са потвърдени от СЗО, ФАО към ООН и Националния институт по здравеопазване на САЩ. 

 

Предвижда се продуктът да бъде в още три варианта на основата на млякото. Единият са капсули, които могат да се използват и за заквасване на мляко в домашни условия, но задължително при температура от 42 градуса. Другите два са айрян и кисело мляко с мед, което да е предназначено в голяма степен и за консумация от деца. Според проф. Мермерски вкусът ще бъде като на обикновеното кисело мляко, но малко по-сладък, а бактериите ще остават витални за период от 20 дни и млякото ще запазва вкуса си. 

 

"В понеделник новото мляко ще тръгне като масово производство", уточни още проф. Мермерски.

 

Зоопаркове въртят черна борса за екзотични животни. Богати бизнесмени и мутри, които колекционират уникални видове от дивата природа, са в основата на далаверата, пише в. „Монитор”. Важна роля в нея играят малки зоологически градини в страната. Оттам купуват екземпляри, изписвани като умрели, разказаха ветеринари, станали свидетели на измамите.

 

Пробутват коледни козунаци на Великден, пише „Телеграф”. Става дума за италиански козунаци, които вече са на пазара. Сладкишите могат да се предлагат и за двата празника заради дългия срок на годност, тъй като обикновено са направени от яйца на прах и консерванти.

 

Още от прегледа на печата гледайте във видеото.