Сероводород 36 пъти над нормата в "Долно Езерово"

 

Сероводород 36 пъти над нормата – тези стойности бяха засечени от мобилната лаборатория в бургаския квартал „Долно Езерово”. От 30 март вечерта бургазлии усещат задушлива миризма. Десетки сигнали са подадени веднага на телефон 112.

 

Рекордните стойности са регистрирани в 2.00 и 5.00 часа на 31 март. Веднага е създаден кризисен щаб. Часове след това обаче нивата на сяроводород се нормализират. 

Още по темата

 

От „Лукойл” заявиха, че до обгазяването се стигнало заради неблагоприятни метеорологични условия при пускане в действие предприятие „Газова сяра 4”, което било в профилактика. Проверките на РИОСВ потвърждават това. На рафинерията ще бъде наложена безпрецедентна до момента санкция в размер на 250 000 лева.

 

В същото време хората в „Долно Езерово” са готови за бунт, заканват се със затваряне на пътни артерии. От рафинерията уверяват, че няма да допуснат ново обгазяване. 

 

Екип на „Събуди се” отиде в бургаския квартал тази сутрин, за да провери има ли все още замърсяване. От постоянната лаборатория за замерване качеството на въздуха заявиха, че към момента не се отчита превишаване на стойностите на сероводорода. Хората обаче се притесняват, че въпреки официалните данни, че няма замърсяване на въздуха, такова има. Те разказват, че особено в летните месеци не могат да стоят навън заради миризмата. Хората твърдят още, че „Долно Езерово” е кварталът с най-много болни от рак в страната.

 

От РИОСВ-Бургас потвърдиха санкцията от 250 000 лева за „Лукойл”. При повторно установяване на нередност се заканват, че ще наложат двойно по-голяма санкция за рафинерията. 

 

Жители на "Долно Езерово" миналата година са събрали подписка, която е била внесена в Общинския съвет, с искане за повишаване субсидията за квартала, подпомагане на детски градини и онкологично болни.

 

 

Репортер: Цеца Алексова