Най-често става въпрос за хора, които нямат нужната квалификация

 

Хиляди учители у нас се оказват неправоспособни за професията. Това показва проверка на Образователното министерство. Най-често става въпрос за хора, които нямат нужната квалификация. 

 

Неправоспособни да бъдат учители са онези, които са започнали работа в училище, но няма педагогическа подготовка. Такива преподаватели има около 2000 в цялата страна, но на фона на общия брой учители, които са около 70 000, процентът им не е толкова голям. 

 

Екип на Новините на Нова влиза в час по география в осми клас. На всичките 105 деца в основното училище в харманлийското село Славяново им преподават едва 10 учители. Една от тях е Боряна Иванова. Работи там от 2009 г. Завършила е "Биология и химия", но преподава една трета от предметите в учебния план.

 

До ситуацията, в която един и същ учител преподава по три, четири или пет предмета, се стига, защото учениците са малко и няма достатъчно часове по различните предмети. В другият случай заради липсата на учители се налага да се наемат хора, които нямат педагогическа правоспособност. 

 

Учителите, които нямат квалификация, не се назначават на трудов договор. В същото време директорите са категорични, че липсата на специализация по даден предмет не ощетява учениците и качеството на обучението, защото преподавателите се подготвят старателно за всеки час.