Засегнати ще бъдат повече от 300 души, които се заканват да протестират

 

Учени и студентски преподаватели готови за протест. Причината е намерение на образователното министерство да изгони повече от 300 души от общежитията им, защото вече не отговарят на изискването за възраст.

 

Меглена живее в общежитие от 10 години. Тя и съпругът ѝ са преподаватели и ползват общежитие с преференциален наем от 51 лева на месец. 

 

„През зимните месеци наемът, заедно със сметките, които плащаме, варират между 300 и 400 лева общо”, обясни Меглена Къндинска, главен асистент в СУ „Св. Климент Охридски”. 

 

До края на годината от блока ще бъдат изгонени всички, които са на повече от 35 години и са живели там повече от 5 години. Такива са правилата.   

Още по темата

 

„Блок 58 е със статут на студентско общежитие. Има доста хора, които повече от 20 години живеят в блока”, обясни Илияна Бешкова от „Студентски столове и общежития” ЕАД. 

 

В края на миналата година при одит на дружеството е установено, че тези хора с години живеят незаконно там и трябва да напуснат общежитията. 

 

А от студентските съвети отдавна са запознати с казуса. 

 

Не е нормално да се нарушава реда, по който се настаняват хора в студентски общежития, и това да продължава толкова дълго време, без никой да не вземе някакви мерки”, коментира Яна Вангелова от Националното представителство на студентските съвети. 

 

Според хората там обаче редът, по който се настаняват в общежитията е дискриминационен заради възрастовото ограничение. Меглена е на почти 40 години, с пет над допустимата граница. За нея е немислим вариантът да излезе на свободен наем. 

 

„Най-вероятно заплатата ми няма да може да покрие само наема за жилището и разходите, а все пак отглеждаме 3 деца”, обяснява Меглена Къндинска. 

 

Просто такива са условията, в които работим, такива са заплатите, които получаваме в Българската академия на науките. Доцентът е с 600 лева, тук даже нося един фиш на млад учен от БАН със заплата 440 лева”, заяви доцентът от БАН Стела Додова. 

 

А в момента има студенти, които чакайки за общежитие са принудени да плащат по няколко стотин лева за квартира в София. 

 

Лев и трийсет на квадратен метър е наемът, който плащат хората тук. От дружеството, което стопанисва блока изчисляват, че за миналата година разходите за поддръжката на общежитието надхвърлят с няколко стотин хиляди лева приходите. При харчове от близо 850 хил.лв. от наем са събрани едва 550 хиляди. 

 

Живеещите в блок 58 са готови да водят съдебна битка, тъй като по думите им в  Закона за висшето образование е премахнато ограничението от 35 годишна възраст. Текстът обаче е останал да действа в наредба. От МОН се срещнаха с недоволните и се ангажираха да преразгледат наредбата. Увериха, че всеки случай за настаняване в общежитие ще бъде разглеждан поединично.