Пред какви трудности обаче се изправят те?

 

15 студенти и един преподавател се борят с нелеката задача да представят страната ни на състезание по генно инженерство в Бостън. Ако това се случи, те ще бъдат първият отбор, който ще представя страна от Балканския полуостров. Пред какви трудности обаче се изправят те и колко дълъг всъщност е дългият път от нас до Бостън?


Един преподавател и 15 студенти – биолози и инженери от три университета. Това, което ги среща е биологията, а това, което ги превръща в екип, е желанието да станат първият български отбор, участвал в състезание по генно инженерство.


„Състезанието се казва Международно състезание за генетично произведени машини”, обяснява Борис Киров, преподавател по биоинформатика в Техническия университет.


Борис Киров не за първи път ще има възможността да е треньор на отбор в състезанието. Правил го е и преди, но за Франция. Тогава решава, че един ден ще се бори за България. И ще победи.


„Това е една първа стъпка на нацията да докажем, че се връщаме на световната научна сцена на ниво младежи. Имаме нова млада група, готова да поеме. Аз съм само треньор на отбора, отборът има капитан”, добавя Борис Киров.


„Моята задача е да стиковам екипа. Искам така да направя, че за всички да е окей начинът, по който работим и биолозите да си работят в лабораторията, а ние да им помагаме, колкото можем”, обяснява капитанът на отбора Марио.


Конкуренцията на състезанието е голяма. Миналата година отборите са били над 250. Тази се очаква да са още повече.


За да участва в състезанието, отборът трябва да плати такса за участие в размер на 5000 долара. Сума, непосилна за тях, а тя се умножава и с всеки допълнителен разход – самолетни билети, престой, допълнителни материали.


„Имаме прекрасна лаборатория, прекрасни студенти, прекрасни идеи, нямаме пари за консумативи. Имаме всички шансове да донесем поне няколко златни медала”, казва Борис Киров.

 

Стажант-репортер: Владислава Тричкова

 

Ето как може да помогнете и вие:

ТУ-София "Технологии ЕООД"
Юробанк България АД
бул. “Климент Охридски” 8
BIC: BPBIBGSF
IBAN-BGL: BG89 BPBI 79401 04613 9702
IBAN-EURO: BG89 BPBI 79401 44613 9701
За отбора iGEM България.