Японската метеорологична агенция предупреждава, че има риск от още силни земетресения

 

Земетресение с магнитуд 6,4 разлюля южния японски остров Кюшу, но няма предупреждение за цунами, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. 

 

Регистриран бе и вторичен трус с магнитуд 5,7. Три часа по-късно ново силно земетресение с магнитуд 6,4 разтърси острова. Японската метеорологична агенция предупреждава, че има риск от още силни трусове.

 

След тези трусове беше съобщено за трима загинали и над 400 ранени. Според информациите са рухнали над 10 сгради. На места са избухнали пожари. След първия трус в град Кумамото рухна частично стена на феодален замък, построен в началото на 17 век.

 

По данни на Японската метеорологична агенция епицентърът на първия трус бил в Машики - град с 34 000 жители в префектура Кумамото, а огнището е на дълбочина от 10 километра. Геофизическият институт на САЩ съобщи първо, че трусът е бил със сила 6,2, а после го намали на 6. Според японска телевизия обаче трусът е бил много силен, дори по-силен от този на 11 март 2011 г. 

 

Като предпазна мярка след труса са спрени някои високоскоростни влакове. Проверява се състоянието на атомните електроцентрали "Генкай" и "Сендай". Телевизионни кадри показват как пъпеши падат от рафтовете в магазин, а на видео от офиса на телевизията в Кумамото се вижда как по време на труса всички предмети се изсипват от полиците на земята, а служителите се крият под бюрата.