ЕС се нуждае от Турция повече, отколкото Турция - от ЕС, заяви Ердоган

 

Сделката за бежанците, която сключи Eвропейският съюз с Tурция, може да се разпадне. Анкара заплаши, че ще спре изпълнението на споразумението, заради визите за турски граждани за 28-членния блок. 

 

В отговор председателят на на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза, че отпадането на визите зависи от определени критерии, които няма да бъдат занижавани заради Турция.

 

Спорът идва на фона на продължаващите големи разходи за бежанците. Досега на Турция бяха изпратени около 190 милиона от договорените 3 милиарда евро. Но това не са единствените разходи. Десетки милиони бяха пратени на Гърция, за да се подобрят условията на живот в лагерите там. Според Юнкер, досега Европа е похарчила над 10 милиарда за контрол на бежанската криза.

 

Междувременно, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Европейският съюз се нуждае от Турция повече, отколкото Анкара има нужда от него. Той осъди новия доклад на Европейския парламент, който е много критичен относно върховенството на закона в страната му, предадоха AFP и Агенция "Фокус".  

 

„Европейският съюз се нуждае от Турция повече, отколкото Турция се нуждае от ЕС“, каза Ердоган в телевизионно обръщение в поздрав към общински лидери в Анкара.

 

Той осъди „провокативния“ доклад на Европейския парламент, представен миналата седмица, обвиняващ Анкара в отстъпление от демокрацията. 

 

От началото на април формално започна да се прилага споразумението между Европейския съюз и Турция в областта на миграцията. Целта му е да спре потока от нелегални мигранти.