Преговорите между правителството и профсъюзите засега не дават успех

Учителите от над 1000 училища в Унгария излязоха днес в еднодневна стачка с искане за повече свобода, повече финансиране и по-малка натовареност за тях и за техните ученици, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА. 

 

От месеци те протестират срещу действията на дясното правителство на премиера Виктор Орбан за отнемане на голяма част от автономността на училищата и увеличаването на централното планиране и управление. 

 

Преговорите между правителството и профсъюзите засега не дават успех. Затова днес излязоха в стачка близо 25 000 учители от 1200 училища, по информация на Профсъюза на учителите и Централната статистическа служба. В Унгария има около 150 000 учители и 5000 училища. 

 

"Правителството изглежда решено да не дава повече пари за образование. Това вещае лоши времена за нас и за децата", каза за "Ройтерс" един от стачкуващите учители. 

 

Правителството ще отпусне допълнителни 100 милиарда форинта (368 милиона долара) за образование през 2017 г., каза в ефира на местна телевизия Бенце Ретвари, представител на министерството на човешките ресурси. 

 

Но учителите се заканват, че ще продължат да оказват натиск.  

 

"Връщането на автономността на училищата ще бъде голяма крачка напред. Това би означавало също така, че правителството признава очевидното: образователната му система е провал", каза председателката на учителския профсъюз Пирошка Гало пред местен вестник.