Родителите на децата отказаха коментар, но пред директорката са изразили съжаление

 

Скандален клип в интернет взриви общественото мнение. Записът разкрива как ученици се гаврят с учителка си по време на час. Какви ще са последствията?


Любителското видео, качено в интернет, е документирало как е протекъл часът по Английски език в Професионалната гимназия по механика в Стара Загора. Клипчето е заснето с телефона на един от десетокласниците. От видеото е видно, че учениците се държат така все едно са в междучасие, а учителката им се чувства безпомощна да ги озапти.


Ден след случилото се Павлина Колева се съгласи да застане пред камерата на Нова и да разкаже какво е преживяла.

Още по темата


„Не съм спала през тези 24 часа. Аз съм хипертоничка. Трудно ги преживях”, обясни Павлина Колева, учител по Английски език.


В 16-годишната си кариера като преподавател Колева попада на подобно професионално изпитание за първи път. Поводът за реакцията на учениците станали резултатите от теста по английски.


„Някои от тях твърдяха, че на едната група тестът е по-лесен от на другата. Аз им казах, че условията се еднакви и няма повод да се държат така”, разказва още Павлина Колева, учител по Английски език.


Родителите на децата отказаха коментар, но пред директора на гимназията са изразили съжаление за случилото се.


„Изключително много са притеснени. Съжаляват, че са закупили мобилни телефони и чувстват тази вина от това. Разбира се, в днешно време аз ми казах, че няма как да лишават децата си от това, но важното е да се спазват правилниците и законите в тази държава”, коментира Лидия Иванова, директор на Професионалната гимназия по механотехника.


От Инспектората по образованието в Стара Загора обмислят как да накажат учениците.


„Ще направим максималното, така че децата да не останат с чувството за безнаказаност”, закани се Татяна Димитрова, началник на регионалния инспекторат по образование в Стара Загора.


„Тази агресия, тя с годините се увеличи действително. Трябва да се търсят пътища, за да може да се преодолее”, добави Лидия Иванова, директор на Професионалната гимназия по механотехника.


Част от решението на проблема е присъствието на педагогически съветници.


Педагогическият съвет в училището се събра на извънредно заседание. На него участваха и десетокласниците. Една от мерките, които ще бъдат взети, е учениците да оставят мобилните си телефони по време на час при учителя. А наказанията за участниците в клипа ще станат ясни след дни.