Какви са отношенията й с Росен Плевнелиев?

 

За първи път вицепрезидентът Маргарита Попова даде знак, че обмисля кандидатура за президент. Пред кореспондента на Нова в Съединените щати Ясен Дараков тя коментира, че още не е готова с решение по темата, но смята, че има подходящия профил.


Досега Маргарита Попова винаги избягваше отговор на въпроса дали мисли да се кандидатира за президент на изборите през есента.


„Това, че на някого му прилича на реч на президент, кандидат-президент – много хубаво. Това значи, че очаквате интересни профили в кандидат-президентската кампания тази година. Може би по-образовани, по-емоционални,  по-автентичи хора ще се явят тази година. Аз профилът го имам. Въпросът е дали искам да си го употребя точно в такава кампания. Още не съм взела това решение”, коментира вицепрезидентът Маргарита Попова.


С което ясно показа, че обмисля дали да се кандидатира самостоятелно след края на първия си мандат като вице на Росен Плевнелиев. Отношенията между двамата от известно време изглеждат обтегнати. Тя на няколко пъти публично се разгриничи от позиции на Плевнелиев. И сега отново изглежда да са в противоречие.

 


Маргарита Попова е в Съединените щати на втория форум на българските училища зад граница. Нещо, което дипломати коментират като “нечуван гаф” – по едно и също време президентът и вицепрезидента да са извън страната и то на посещение в една и съща държава – САЩ. Плевнелиев е в Ню Йорк за климатичната среща на върха в ООН.


“Няма гаф”, смята Попова.


Според нея това разминаваме между двамата се случва за първи път заради съвпадението на датите на двете събития.


“Да се приберем живи и здрави и да си продължим работата в инстутицията”, пожела си Попова.
Едната причина президент и вицепрезидент никога да не са извън България по едно и също време, са мерките за сигурност.


Попова коментира слуховете за напрежение между нея и Плевнелиев с думите: „Хора, които работят, които мислят и са интелигентни, не могат да пеят в един и същи тон и да четат от едни и същи листчета”.

 

Репортер: Ясен Дараков