Садик Хан спечели пред основния си опонент с рекорден вот

 

Официално - новият кмет на Лондон е мюсюлманин от пакистански произход. Садик Хан спечели изборите в британската столица и влезе в историята. Как синът на шофьор на автобус се издигна до високия пост?


Садик Хан печели с голяма преднина пред сина на милиардер и кандидат на консерваторите Зак Голдсмит. Резултатите станаха ясни след полунощ. Хан печели с повече от 13% пред Голдсмит.


„Благодаря ти, Лондон. Това е най-великият град на света. Гордея се с него. Осъзнавам надеждата и доверието, което ми оказвате с този избор”, заяви новият кмет на Лондон Садик Хан.


Още с първите си думи като кмет на Лондон, Хан подчерта скромния си произход и невероятния път, който е извървял.


„Израстнах в общинско жилище, недалеч оттук. Тогава, не съм си и представял, че някой като мен, може да стане кмет на Лондон. Искам да благодаря на всеки един гражданин на столицата, че днес направиха невъзможното възможно”, добави още Садик Хан.


Садик Хан е олицетворение на успеха след имиграция, пише британската преса. Родителите му идват в Лондон от Пакистан през 1960-та. Семейството живее в общинско жилище и децата учат в дуржавно училище. Не могат да платят за качествено образование, но благодарение на доброте си оценки, влизат в университета.


„Искам всеки жител на града да получи възможността, която Лондон даде на мен и моето семейство. Възможността не просто да оцелеем, а да изградим добър живот и бъдеще”, добави Садик Хан.


Победата на Хан е важна за Лейбъристите. Както и за привържениците на оставането на Великобротания в Европейския съюз. За разлика от Садик Хан, победеният кандидат на консерваторите е сред тези, които искат страната да напусне съюза.