Плевнелиев настоява българите в чужбина да могат да гласуват без ограничение

 

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс. Росен Плевнелиев настоява българите в чужбина да могат да гласуват без ограничение. 


Мотивите - според президента демокрацията живее чрез изборите и лошите практики при гласуването не трябва да разединяват хората.

Още по темата


В позицията си Плевнелиев предупреждава, че ако депутатите приемат текстове, които нарушават основни права на гражданите, той ще сезира Конституционния съд.


Националистите вече предупредиха, че напускат, ако ветото не бъде отхвърлено. А премиерът Бойко Борисов видя риск за управляващото мнозинство и свика своите във вторник.
Вестта за президентското вето завари ръководството на ГЕРБ в съвсем не политическа обстановка - по носии, на чеверме в Златоград. 


Ние, от ПГ на ГЕРБ, сме склонни да направим отстъпки, нямаме никакви претенции относно промените в гласуването, които бяха въведени в предишния Изборен кодекс, заяви Цветан Цветанов.


Със съботното си решение обаче държавният глава ядоса националистите във властта. От ВМРО нарекоха аргументите му "празни приказки" и го обвиниха в „слугинаж на турския президент”. Заплашиха, че ако ветото не бъде отхвърлено от колегите им депутати, няма да стоят във властта нито час повече. Заедно с Патриотите.


Изпълнителната власт беше по-обрана в коментарите си в името на по-добри стандарти за българите в чужбина.


А опозицията напомни, че има и още забележки към правилата отвъд атакуваното от президента гласуване на българите в чужбина. 


Знаете, че и ние искахме вето и не само с този мотив. Има достатъчно основания за противоконституционност, включително. По отношение на отнемането на правото на хората, които не са гласували, а след това преминаването през бюрократични процедури”, коментира лидерът на БСП Михаил Миков. 


Според Плевнелиев, ако Кодексът остане такъв, с доверието на българите в чужбина е свършено.


Преди да се стигне до президентско вето, промените за гласуването навън бяха приети след среднощни заседания на депутатите и спешни разговори в коалицията. Точката сложи извънредна среща при премиера. В четвъртък обаче Борисов отстъпи и увери българите в чужбина, че властта ще даде заден ход и няма да ги ограничава в правото им на глас.  

 


Държавният глава приветства промените в Изборния кодекс, с които се въвежда електронно дистанционно гласуване. Президентът е убеден, че постигнатото обединение на парламентарното мнозинство около това решение се оценява позитивно от българските граждани. Народното събрание даде добър пример за взаимодействие между пряката и представителната демокрация и показа, че служи на хората и зачита волята им след проведения референдум.

 

Оценката на държавния глава е, че с измененията в Изборния кодекс Народното събрание иска да гарантира по-широки възможности на българските граждани в чужбина да участват в избори чрез дистанционно електронно гласуване, но докато това стане реалност, създава ограничения пред тях. Президентът не може да приеме с един законодателен акт да се създават взаимно изключващи се правила, възпроизвеждащи взаимно изключващи се политики.

 

Държавният глава връща за повторно обсъждане изменения чл. 14 от ИК, тъй като смята, че се създава неравнопоставеност между българските граждани при упражняване на активното им избирателно право по признак лично положение - в зависимост от място на пребиваване в чужбина. Съгласно чл. 6 от Конституцията на Република България всички граждани са равни пред закона и е недопустимо ограничаване на правата им.

 

Изменената разпоредба на чл. 14, ал 1 не въвежда изрични ограничения за броя на секциите, които могат да бъдат разкрити в наше дипломатическо или консулско представителство. Според президента поради точно определената територия, на която могат да се разкриват тези секции, в някои случаи това неминуемо ще доведе до ограничения за упражняване на активното избирателно право на гражданите.

 

Разпоредбата на чл. 14, ал. 2, предвижда в населени места в държавите членки на Европейския съюз, в които няма дипломатически и консулски представителства, да се разкриват толкова секции, колкото са необходими, при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявления. Държавният глава не намира логика в различното третиране на избирателите на база само формален белег – наличие на дипломатическо или консулско представителство.

 

Алинея 3 на чл. 14 въвежда ограничение за образуване само на една избирателна секция в населени места с население над 1 млн. жители в държави, които не членуват в Европейския съюз и в които няма дипломатическо или консулско представителство. Подобна норма не отчита спецификата на българските общности зад граница и не гарантира равна възможност на тези наши сънародници да упражнят активното си избирателно право, смята държавния глава.

 

През всичките години от своя мандат президентът винаги е бил в активен диалог с българските общности зад граница. Срещите с наши сънародници са неизменна част от посещенията на държавния глава в чужбина, за да бъде съпричастен с техните проблеми и да работи, за намирането на решения. Според президента българската държава дължи на своите граждани, където и да са те по света изборни правила, които да ги мотивират да гласуват, а не да им създават пречки. Благодарение на усилията на държавните институции и българските общности, през последните години избирателната активност в чужбина се повишава. Отстъплението от постигнатото е необяснимо и неприемливо. Последица от него ще бъде загубеното доверие на българските граждани.

 

Президентът се надява при новото обсъждане на закона народните представители да съсредоточат усилията си върху постигане на най-добрият баланс между правата на гражданите и честността и прозрачността на изборите. Държавният глава очаква да не бъдат приемани разпоредби, които са противоконституционни и нарушават основни права на българските граждани. При наличие на такива, президентът ще упражни правомощието си да сезира Конституционния съд.

 

Указът на президента и мотивите за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на посочените разпоредби от Изборния кодекс ще бъдат изпратени в парламента.

 

На последния кръг преговори за промени в Изборния кодекс само преди два дни стана ясно, че текстовете за секциите зад граница могат да взривят коалиционния мир в управлението. Вижте повече във видеото: