Екипи на полицията и пожарната предупреждават жителите на шест села за опасността

 

Два язовира във Врачанско - Рогозен-1 и Бързина, са на път да прелеят.

 

Водата е разрушила бетоновото покритие на преливника на Рогозен-1, съобщават от МВР. Предприети са действия за обезопасяване на съоръжението и язовирната стена.

 

Съвместни екипи на полицията и пожарната предупреждават хората от селата Бързина, Ботево, Липница, Крушовица, Войводово и Сараево за потенциалната опасност. Първоначалната информация сочеше, че жителите на Рогозен ще бъдат евакуирани. По-късно от вътрешното министерство съобщиха, че не се е наложило хора да напускат домовете си.

 

 

Със заповед на областния управител на Враца е обявено бедствено положение в общините Хайредин и Мизия, считано от 21.00 ч. на 7 май до 21.00 ч. на 9 май, информират от областния щаб.

 

Оттам уверяват, че към момента няма пряка опасност за населението.

 

В село Рогозен е сформиран кризисен щаб. Към бедстващите населени места късно в събота вечерта отпътува и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

 

Язовир Рогозен-1 е от водосбора на река Скът. Както той, така и тези при Малорад, Добролево, Борован бяха скъсани частично още през есента на миналата година. Всички те са потенциално опасни в случай на обилни валежи.