На личния си сайт той заяви, че целта е да бъде "обвинен и линчуван публично" за банкрутирането на КТБ

Бившият банкер Цветан Василев, чието екстрадиране българското правосъдие иска от сръбските власти, продължава да настоява, че е жертва на конспирация

 

В нова публикация на личния си сайт той заявява, че докладът на международната компания „Аликс Партнърс” (Alix Partners) трябва „да замете следите на организираното“ престъпление и единствената му цел е да бъде "обвинен и линчуван публично" за банкрутирането на КТБ. 

Още по темата

 

Той обвинява Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество и прокуратурата в това, че са платили на „Аликс Партнърс“, за да се хвърли вината за фалита на КТБ върху него.

 

"Основните си „убийствени“ изводи „Аликс Партнърс” правят въз основа на разделянето на част от кредитния портфейл на банката на 3 групи по критерии, за които самите те признават, че не са правно издържани, но били прагматични“, пише Цветан Василев.

 

Според него отпускането на заеми на свързани дружества е било съвсем нормална практика.

 

"Цялата философия на нашето банкиране през всичките тези години е била чрез система от подобни фирми да осигурим придобиването, преструктурирането и продажбата на стойностни активи. И това ни е носило успех 13 години“, посочва още банкерът.

 

Василев обвинява Велчев, Пеевски и Сталийски в това, че са осъществили схеми за ограбването на изградения от него бизнес и заявява, че обемът на активите под контрол на КТБ към 31.05.2014 г. е бил достатъчен, за да покрие всичките задължения на фирмите, поставени от „Аликс Партнърс“ в групата „Василев“ и „група за търговия с главници“, т.е. над 2 млрд. евро.