Спряното производство на петрол причини неговото поскъпване

 

Огромният горски пожар в канадската провинция Албърта продължава да бушува. Огнената стихия заплашва нефтените съоръжения в близост. 

 

Спряното производство е намалило добивите на петрол с 1 милион барела дневно. Силните ветрове смениха посоката си и сега стихията се разпространява на изток. 

 

Бушуващите горски пожари продължават да се разрастват в близост до канадския град Форт Макмъри. Огънят вече успя да преодолее важна противопожарна зона, където бяха отсечени много дървета в опит да бъде спряно разпространението на пламъците. Силните ветрове смениха посоката си и сега стихията се разпространява на изток.

 

Обхванатата от огъня площ достига вече 350 хиляди хектара. Сега напредващите пламъци представляват непосредствена заплаха за съоръженията за добив на петрол от пясъците.

 

Евакуирани са около 8 хиляди работници, а огънят вече е унищожил над 600 жилища за настаняване на работещите там. Жилищата бяха своевременно евакуирани, без да има пострадали.

 

Спряното производство заради пожарите е намалило добивите с над 1 милион барела дневно. Това е и една от причините за рекордното поскъпване на петрола за последните 6 месеца. При приключването на търговията във вторник американският суров петрол се предлагаше за над 48 долара за барел. Канада се нарежда на трето място в света по залежи на нефт след Венецуела и Саудитска Арабия.