Австрийската партия на свободата призова за оставка на лидерите на ЕС

Бежанската политика на германската канцлерка Ангела Меркел е причина за решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, заяви заместник-председателят на националистическата партия "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд, цитиран от ДПА.

"Смятам, че отварянето на границите от г-жа Меркел има заслуга за прогонване на британците от ЕС", каза Гауланд.

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) призова ръководителите на Европейската комисия и Европейския парламент да подадат оставка, след като Великобритания гласува за напускане на ЕС, посочва Ройтерс.

"Ако имат малко благоприличие и уважение към доброто бъдеще на Европа, те би трябвало да се оттеглят незабавно", каза лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, имайки предвид председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕП Мартин Шулц.

По думите му свикването на референдум в Австрия за членството в ЕС може да стане цел за неговата партия, ако Брюксел продължи да не желае да въвежда реформи и ако страни като Турция получат възможност за присъединяване към общността.

Опозиционната италианска партия "Северна лига" обяви, че започва да събира подписка за провеждане на референдум като този във Великобритания, отбелязва ТАСС.

"Северна лига" започва да събира подписка за законопроект, който да позволи на италианците да изразят своето мнение за европейските споразумения на референдум подобен на британския", заяви лидерът на партията Матео Салвини.

По-рано той каза, че Brexit е "реакция към ЕС, който не защитава своите граждани".