Въпросът беше поставен от председателя на Комисията по конституционни въпроси в ЕП

Ще се наложи промяна на европейските закони относно английския като официален език в ЕС, след излизането на Великобритания. Това отправи като предупреждение Данута Хюбнер, председателна Комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент, цитирана от БНР. 
 
По темата
Английският е един от официалните езици, защото е декралиран като такъв от Обединеното кралство. Също така той е работен и дори доминиращ език за европейските институции. 
 
Чл. 342 от Договора за официалните езици се базира на регламент от 1958г. Според него всяка държава-членка има право да заяви само 1 език като официален за ЕС. Регламентът ще трябва да се промени с единодушие, защото Ирландия е заявила само келтския, а Малта - само малтийския език. Следователно нямаме ли Великобритания, няма да имаме и английския език,  допълни председателят на Комисията по конституционни въпроси в ЕП.
 
Европейският парламент има решаващ глас за одобрението на условията по британското напускане, както и за евентуална бъдеща сделка за свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство. 
 
Депутатите от ЕП искат постоянен достъп до информация от бъдещите преговори с Великобритания за нейното излизане, допълни Хюбнер.