Какво пишат "Индипендънт", "Гардиън", "Дейли Мейл" и "Сън"?

Какво пише британската преса след Brexit?

„Индипендънт”

Водещата публикация на „Индипендънт” е посветена на последното развитие около вероятния наследник на премиера Дейвид Камерън. Изданието вече смята, че най-големи шансове има бившият кмет на Лондон Борис Джонсън. „Индипендънт” съобщава, че влиятелен орган в рамките на Консервативната партия настоява изборът на нов лидер и съответно на нов премиер да стане до 2 септември, а не през октомври, както обяви Камерън в изявлението си след референдума. Очаква се графикът за избор да стане известен днес. 

По темата

„Гардиън”

Това е водеща тема и за Гардиън. Изданието посочва още, че сегашният вътрешен министър Тереза Мей се явява като вариант да бъде спрян Борис Джонсън, който е сред най-яростните привърженици на Brexit. Изданието отбелязва, че Дейвид Камерън ще бъде в Брюксел днес, за да обясни пред европейските си колеги защо Великобритания гласува за излизане.

Още една тема, свързана с решението на Великобритания, намира място на страниците на „Гардиън”. Дейвид Камерън осъди зачестилите актове на ксенофобия през последните дни. След резултатите от референдума случаите на словесни или физически посегателства срещу имигранти са се увеличили с близо 60%.

„Сън”

За изданието водеща тема е загубата на Англия от Исландия, но изданието посочва, че здравният министър Джереми Хънт е първият представител на правителството, който призовава за провеждането на нов референдум. Според него за Великобритания е жизнено необходимо да остане в общия пазар, както и да се постигне компромис с Брюксел.

„Дейли Мейл”

Водеща тема за изданието е отново мачът Англия-Исландия. "Дейли Мейл" също така посочва, че европейските лидери отказват да започнат формални разговори с Лондон преди да е задействан официално член 50. Ангела Меркел предупреждава, че и други страни могат да последват.