Към момента няма данни за пострадали български граждани

41 души са убити при снощната терористична атака на летището в Истанбул. Поне 13 от тях не са турски граждани. Сред тях има украински и ирански гражданин. 239 са ранените. 

По темата

Трима мъже, облечени в черно, атакуват новия терминала на летище Ататюрк. Слизат от такси, вадят оръжие и започват да стрелят. Властите обвиняват терористите от ИДИЛ. Досега никой не е поел отговорност за атентата.

Към момента няма данни за пострадали български граждани. За няколко часа всички полети бяха спрени. А терминалите на летище "Ататюрк" - евакуирани. След 2:30 полетите бяха подновени. Въпреки това и до този момент много полети закъсняват или са пренасочени. 

"Опаковах си багажа, когато чух взрив. Един полицай ни каза да залегнем. Машината за опаковане е направена от стомана и ни предпази от куршумите. Терористите стреляха по полицаите и те отвръщаха на огъня. Един човек до нас беше прострелян. И после видяхме как избухва бомбата до скенера за проверяване”, разказа един от очевидците на трагедията.

"Данните на нашите служби сочат, че атаката е извършена от ИДИЛ. Въпреки това, разследването продължава. В 2:22 полетите от летището бяха възобновени. Въздушният трaфик се връща към нормалния си ритъм", заяви турският премиер Бинали Йълдъръм.

Междувременно се появиха драматични кадри, които показват как полицай прострелва един от терористите, който преди това тича с оръжие в сградата на летището. След изстрела терористът пада на земята, изпуска оръжието и започва да се върти.

В този момент явно полицаят вижда, че камикадзето се опитва да се самовзриви и започва да бяга. Секунди след това гръмва и бомбата.  Другите двама терористи са се самовзривили също, след като са били подгонени от полицията. Единият взрив е в близост до входовете на летище "Ататюрк". Според турските власти, въпреки че е атакуван терминалът за международни полети, повечето жертви са турски граждани.

Експертът по терор Сюлейман Йозерен коментира пред CNN Turk, че по всяка вероятност атентатът е дело на ИДИЛ. Той подчерта, че има твърде много общи прилики с почерка от атентата в Брюксел.

Според него първият знак е, че мишена са чужденците, тъй като камикадзетата се самовзривиха именно на терминала за външните авиолинии.

„Вниманието на хората в чакалнята на летището бе привлечено от мъж, облечен в шлифер и той нямаше как да не бъде забелязан при адските жеги в Истанбул. Полицаите започнаха да го следват, той се приближи до двама други мъже и те усетиха, че са наблюдавани. В този момент единият започна да стреля с автомат „Калашников“ напосоки и веднага с другите потънаха в тълпата. В същия миг първото камикадзе се взриви на входа на терминала за външните линии. На това място са и най-много жертвите“, разказва журналистът Абдулкадир Селви от в. „Хюриет”, който се е оказал на мястото на трагедията, съобщава БГНЕС. 

Български евродепутат e един от пътниците, чиито полети бяха отклонени заради терористичния акт на летище "ататюрк". Полетът на Емил Радев е кацнал извънредно на летището в Измир. Какво разказа той за престоя му там - гледайте във видеото!

Включвания на специалния ни пратеник Марина Цекова - на живо от Истанбул - следете във Facebook страницата на Новините на Нова