Заплахата от терор остава един от най-важните проблеми за континента

Атентатът в Истанбул – основна тема и в Брюксел. Той даде ясен сигнал, че заплахата от терор остава един от най-важните проблеми за континента.

На спешния Европейски съвет за излизането на Великобритания от Евросъюза лидерите изпратиха своите съболезнования към семействата на жертвите на кървавия атентат.

И все пак водеща за европейските лидери остана темата Brexit. В крайна сметка Брюксел дава на Лондон отсрочка до септември, за да задейства процедурата по напускане на Евросъюза.

На неформална среща, на която не бе поканена Великобритания, британският премиер Дейвид Камерън напусна европейската сцена с призив за запазване на партньорските отношения.

„Нямам съмнение, че ще бъдат трудни времена. Трябва да запазим силната си икономика, за да се справим. Но не трябва да подценяваме предизвикателствата - те ще бъдат тежки, а ние ще трябва да се изправим срещу тях”, заяви Камерън.

Европейските лидери ще се съберат отново в Братислава през септември и очакват тогава Лондон да активира процедурата за напускане.

Ако това не се случи, Брюксел има резервен инструмент, с който може да замрази членството на Великобритания, а именно с аргумент, че създава препятствия за нормалното функциониране на ЕС.

"Така както и предполагахме всички в България, след едно политическо пиянство махмурлукът е по-тежък. И сега, когато британците всеки ден виждат какво се случва с борсата, всеки ден одити и как се местят цели структури, определящи за тяхната икономика, си дават сметка какво са направили. Доста във времето се отдалечава този процес. Дотогава ще си берат ягодите и аспержите и ще си вземат необходимите мерки", коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов. 

Междувременно британският премиер не даде сигнал, че Кралството ще се откаже от председателство на Евросъюза, а за България ще е по-добре да поеме председателството на общността 6 месеца по-рано.

Европейските лидери предупредиха, че ако Великобритания иска достъп до свободния пазар на Европа след напускането си, трябва да гарантира свободното движение на хора. Брюксел няма да води разговори с Лондон, докато не се стартира процеса за напускане.

Репортер: Антоанета Николова