Демонстрантите носеха знамена и транспаранти с лозунги в подкрепа на евроинтеграцията

Над 40 000 лондончани и гости на британската столица участваха в марш по централните улици на града, за да изразят протеста си срещу излизането на кралството от ЕС заради резултатите от референдума. 

По темата

Демонстрантите носеха знамена и транспаранти с лозунги в подкрепа на евроинтеграцията. Шествието завърши пред Уестминстърския дворец, където преминават заседанията на парламента, пише БГНЕС.

Протестната акция бе организирана в социалните мрежи от британските привърженици на евроинтеграцията, които не пропускат възможност да накарат правителството да се откаже от напускането на Евросъюза.

Според допитване на института „Ипсос мори” 16% от британците, гласували на референдума, смятат, че Великобритания ще остане в Евросъюза, а 22% не знаят дали страната ще напусне европейското лоно. Общо 48% от гласувалите са на мнение, че преди началото на преговорите за излизане от ЕС трябва да има парламентарни избори.

Министърът на вътрешните работи Тереза Мей и на правосъдието Майкъл Гоув - съперници за премиерския пост след оставката на Дейвид Камерън - обявиха, че няма да стартират процедурата по Brexit преди края на 2016 г. и дори през 2017-а, с което предизвикаха раздразнението на френския президент Франсоа Оланд.

Решението за Brexit е взето и то не може да бъде отложено или анулирано, заяви Оланд. Европейските ръководители се обявиха за възможно най-бързо активиране на член 50 от Лисабонския договор, за да се сложи край на несигурността.