След години чакане комисията "Чилкот" публикува своите заключения

Бившият британски премиер Тони Блеър умишлено е преувеличил заплахата от Ирак, твърди докладът „Чилкот”, съобщава британското издание „The Guardian”.  След години чакане документът за участието на Великобритания във войната в Ирак най-накрая беше публикуван.  

По темата

В него пише, че Великобритания е влязла във войната в Ирак „преди да са изчерпани мирните решения за разоръжаване".

„Стигнахме до извода, че Обединеното кралство се е включило в нахлуването в Ирак, преди да бъдат изчерпани мирните опции за разоръжаване“, заяви председателят на анкетната комисия сър Джон Чилкот. 

 „Днес е очевидно, че политиката към Ирак е била основана на погрешна разузнавателна информация и оценки. Те не са били поставени под съзнание, макар че е трябвало“, изтъкна още сър Джон Чилкот, цитиран от АФП, ТАСС и БГНЕС. 

Тони Блър обяви, че е готов да поеме отговорността за грешките, допуснати при вземането на решението за нахлуването на британските войски в Ирак преди 13 години.

“Ще поема пълната отговорност за каквито е да е грешки, без изключение или посочването на уважителни причини”, гласи изявление на бившия премиер след доклада на независимата комисия.

“Искам да отбележа, че в доклада се прави ясният извод, че не е имало фалшифициране или злоупотребяване с разузнавателната информация”, посочва още Блеър.

Той бе премиер на Обединеното кралство от 1997 до 2007 година.