Има ли и други скрити президентски дилеми?

Битката за президентския пост все по-жесточена. Близо 4 месеца преди вота вече са в ход споровете на коя дата точно да отидем до урните. И по-важното кой с кого ще се бори за "Дондуков" 2.

Две дати предизвикаха спорове и задълбочени анализи на политиците - дали изборите да са на 23-ти октомври или на 6-ти ноември. Основните спорещи са БСП, които държат на по-ранната дата и ГЕРБ. Всички останали казват, че нямат претенции, но не прдпускат да изтъкнат поне по един аргумент в полза на една от двете дати.

По темата

Решението за тези избори не е на президента, а на парламента. Изглежда и за това няма да пропуснат да се скарат. А има ли и други скрити президентски дилеми?

Още преди от ГЕРБ официално да са обявили датата 6-и ноември, от БСП ги контрираха. Левицата упрекна, че хората на Борисов искат по-късна дата, за да не започват кампания още през август.

„Колегите не искат да си нарушават ваканцията, но ние настояваме да си я нарушат. Не сме се прерабптили, ще поработим, няма да лежим по плажовете. защото другото е по-важно - бюджета и цялата процедура по него”, коментира Корнелия Нинова от „БСП  Лява България”.

От ГЕРБ обаче отричат причината да е в плажа. И поканиха БСП на обиколка из страната.

„Ако издържат на темпото, ще ги поздравя”, закани се председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
От ДПС пък заявиха, че има по-важни неща от датата, но намекнаха, че ноември е по-удачно, защото тогава гастербайтерите се прибират, а това означава повече гласове.

„Ако искаме да има повече български граждани, е нормално да се види и да се прецени”, казва Янко Янков от ДПС.

В тези спорове и  анализи обаче, Радан Кънев разчете друго. Че ГЕРБ имат проблем с кандидатурата си и скрити намерения с политическия враг - ДПС.

„С кампания от един месец без предварително, никой не може да спечели без ДПС”, коментира Радан Кънев от Реформаторския блок.

Така веднага се появиха слухове за тайни срещи, на които ГЕРБ да предложи кандидат, който да се хареса на ДПС. А схемата била ясна - в последния момент и уж случайно, ДПС да налеят гласове за кандидата на управляващите.

„Как се наливат гласове? Ние ще разчитаме на всички български граждани”, заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Ако има тайни преговори, те са толкова тайни, че не знае дори и ДПС”, коментира Станислав Атанасов от ДПС.

Премиерът пък опроверга и свои и чужди и от думите му стана ясно, че нито имат проблем с кандидатурата, както твърди Кънев, нито решението е под въпрос, както твърди Цветанов. А причината за мистерията кой ще се бори за Дондуков 2, бил журналистическият и премиерският инат по темата.

„Аз мога да обявя и утре кой ще е кандидат, ама понеже ме дразните с този въпрос, за това казах септември”, заяви премиерът Бойко Борисов.

А партиите избраха метода на отхвърлянето. И ако още не е ясно кой ще е кандидат, започнаха да издават кой няма да е кандидат.

„Аз няма да съм кандидатът за президент”, категорична бе Корнелия Нинова.