Това стана ясно при обявяване на резултатите от вътрешното допитване

По темата

Решено. БСП отива на президентските избори в коалиция. Това е повелята на червения актив, който гласува на вътрешнопартиен референдум по темата.

Социалистите вече подадоха ръка към АБВ, Татяна Дончева и всички леви. 

72382-ма редови социалисти казали недвусмислено тежката си дума - БСП трябва да се събере отново с бившите си другари. 

„Коалиция с други партии е изборът на членовете на БСП”, коментира председателят на БСП Корнелия Нинова.

А половината от гласувалите пожелали другите партии да бъдат АБВ на Георги Първанов и „Движение 21” на Татяна Дончева. И двамата прокудени от столетницата преди малко повече от 2 години.

„Допитването показва, че партията е за обединение на левицата”, добави председателят на БСП Корнелия Нинова.

На първо време - обединение зад общ кандидат за президент. Дотук червените и бившите им съпартийци от АБВ са в съгласие.  

„Пътищата за обединение на левицата при всички случаи минават през президентските избори. Сега е политическият момент”, заяви зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин. 

Другарският тон обаче свърши с принципната политическа воля. Конкретните имена върнаха интригата между бъдещите партньори. 

„Смятам, че г-н Първанов и г-н Калфин не могат да бъдат общите кандидати на левицата”, добави председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Прояваваме изключително дебели нерви да седим и слушаме всякакви коментари в името на това да има общ език”, добави зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин. 

Дали общият език все пак ще доведе и до общи действия ще се разбере идната седмица, когато БСП кани потенциалните партньори на преговори. А от АБВ призоваха те да не бъдат саботирани в аванс с предварителни условия. Надеждите на БСП са общата президентска двойка да бъде излъчена до традиционния червен събор на Бузлуджа. И там да бъдат поканени всички бивши.