Играта на нерви за президентските избори продължава

Играта на нерви за президентските избори продължава. Наколко месеца преди вота основните политически сили упорито крият своите играчи за държавен глава. Кой докъде стигна с номинациите? 

Трудно е да се каже дали тупането на топката е по стратегически съображения, или просто е заради творческа криза и липса на подходящи кандидати. Ето картината към момента. 

Макар вчера от ГЕРБ да се похвалиха, че вече са готови със своята президентска двойка, днес се оказва, че вариантите все още са няколко. В БСП пък все още се питат дали да се явяват самостоятелно или в коалиция и каква точно. Реформаторите в свой стил се скараха на обединителни теми в навечерието на вота. 

По темата

За вота наесен ГЕРБ избра да държи в напрежение както конкурентите.

„Ние сме обявили, че имаме кандидатура”, обясни председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. 
Така и своите.  

„Вариантите са няколко”, добави Цветанов. 

Един или няколко, мъж или жена – подробностите остават в тайна до септември. Така партията ще пази кандидатите си от клеветническа пропаганда. Защото опитът от предишни избори показал, че ранното оповестяване ги превръща в пушечно месо. 

„Всичко беше само и единствено за хулене на ГЕРБ”, каза още Цветан Цветанов. 

Така единственото ясно при управляващите остава, че претендентът им ще бъде партиец.

„Това, което е изключително ценно е, че сме готови и партията е в добро кондиционно състояние”, обясни още Цветан Цветанов. 

Според социолога Андрей Райчев обаче положението не е чак толкова безоблачно и в ГЕРБ всъщност още се чудят. 

„Споделяха се като възможности Фандъкова, Цачева, Кристалина Георгиева”, казва социологът Андрей Райчев. 

И трите обаче по различни причини били неподходящи. А скритият коз - смята социологът - все още оставал самият Бойко Борисов.

„Това е резервата. И те затова ще бавят до последния възможен момент”, смята още Андрей Райчев. 

И по още една причина - първо БСП да си каже. Но левицата от своя страна също тупа топката.
На „Позитано 20” цял ден броиха бюлетините от вътрешнопартийния референдум. Резултатът ще покаже дали Левицата отива на изборите самостоятелно, или в коалиция. И в каква коалиция. В допитването обаче имена също няма. 

„Защото в крайна сметка ръководството не искаше да предпоставя избора сега”, казва Антон Кутев, председател на комисията по допитването в БСП. 

Въпреки пълната неяснота обаче от БСП са се амбицирали да побързат.

„Желанието наистина е на Бузлуджа да бъде обявен кандидата за президент”, добавя Антон Кутев. 

Традиционният събор на Левицата на историческия връх се провежда в началото на август. А събор на Десницата в лицето на Реформаторския блок - по всичко личи - няма да има. Оттам отпадат и надеждите за единен кандидат-президент. Така на този етап единственото ясно е кой няма да се кандидатира.

Накъде след Дондуков 2? Гледайте президентът Росен Плевнелиев специално във вторник, веднага след централните новини на Нова. В едно от последните си интервюта на поста, държавният глава застава пред въпросите на Ани Цолова.