Това предвижда приетият на първо четене от парламента Законопроект за концесиите на МС

Ако максималният срок за концесия за строителство или за концесия за услуги е равен или надвишава 50 години, е необходимо разрешение от Народното събрание. За общински концесии за строителство и концесии за услуги, при които определеният от концедента максимален срок е над 25 години, е необходимо разрешение от общинския съвет. Това предвижда приетият на първо четене от парламента Законопроект за концесиите на Министерския съвет, информира БГНЕС.

"За" гласуваха 75 депутати, "против" бяха 38 и се въздържаха 27.

По темата

За общински концесии за строителство и концесии за услуги, при които определеният от концедента максимален срок е над 25 години, е необходимо разрешение от общинския съвет, прието с мнозинство от 2/3 от общия брой на съветниците; когато максималният срок е равен или надвишава 50 години, освен разрешение от общинския съвет следва да бъде дадено и разрешение от Народното събрание.

Когато Народното събрание, съответно общинският съвет, не даде разрешение, концедентът трябва да прецени възможностите за минимизиране на разходите и/или за намаляване на икономическата и финансовата изгода от концесията, или за възлагане на отделни концесии, ако това е технически и технологично възможно, или за изключване на определено строителство и/или услуги от предмета на концесията и др.