Знаете ли, че едва 30% от рибата, която ядем край морето е черноморска?

Знаете ли, че едва 30% от рибата, която ядем край морето е черноморска? Как се стигна дотам? Каква риба ядем в курортите ни? Защо българският улов не стига до чиниите ни и вярно ли е, че вносната риба  е винаги прясна? 
 
„Имало в Бургас някога
риба във морето всякаква
и от там рибари, без почивка,
връщали се с улов и усмивка”.*
 
Стоян Стоянов помни тези времена. Сега замята чепарето за предлагания в почти всеки морски ресторант сафрид. 
 
По темата
„Няма ги, защото е мръсна водата и по-малко влиза тук, в залива”, обяснява Стоян. „Когато дълбаха пристанището в Бургас, трябваше да изхвърлят тинята. А вместо да я изхвърлят навътре, те я изхвърлиха при Черноморец, което значи, че тинята се върна тук и попчето и сафрида и всякаква риба, като е мръсна водата, тя не идва”. 
 
Че  уловът  намалява, потвърждават и от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Освен замърсяването, цитират и други причини: 
 
„Има също хипотеза, че чужди видове навлиза в Черно море, една от медузите също е причина за намаляването на рибата”, обяснява Тодор Ангелов, гл. директор „Рибарство и контрол“ в ИАРА.
 
Според Агенцията по рибарство и аквакултури цацата в Черно море още стига за целия български народ. На рибния пазар в Бургас черноморска риба, с изключение на попчета тук-там, няма.
 
„Цацата е балтийска, сафридът е гръцки, скумрията е норвежка”, обяснява Стоян.
 
Повече гледайте във видеото 
 
*Песен на Тоника-„Имало в Бургас"