Депозитите на българите растат

Банковата система в България е стабилна, повече от оптимистични са резултатите от стрес тестовете на 27-те български банки.

Новината потвърди източник от финансовите среди пред "24 часа". Всяка банка получи вече доклада на одиторите. Официално обаче данните ще бъдат обявени на 13 август. Стабилността на сектора се потвърждава от данните на БНБ - за първите 6 месеца на 2016 г. 27-те банки са спечелили рекордните 773 милиона лева.

Депозитите на българите растат, отпушило се е кредитирането. Доброто състояние на банките няма да наложи да се използват буферите, които финансовият министър заложи при започването на стрес тестовете. В началото на 2016 г. ведомството на Владислав Горанов изтегли 2 милиарда евро външен заем, за да е готова държава да подкрепи сектора при необходимост.

Източник от финансовото министерство обясни, че тези 2 милиарда сега ще бъдат използвани най-вероятно за предсрочно погасяване на падежиращи държавни заеми. След стрес тестовете в Еврозоната късно в петък Европейският банков регулатор обяви, че големите банки ще устоят на евентуална нова криза.

Още акценти от първите страници на вестниците - гледайте във видеото!