Отговор от началника на пожарникарите и спасителите

„Ако в София падне дъжд, подобен на този в Скопие, ще се наводнят няколко подлеза, тук-там някои сгради и нищо повече. При нас нещата стоят много по-добре”, каза в "Здравей, България" гл. комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Припомняме, че продължава извънредното положение в Скопие, където в неделя порои и бури потопиха села и отнеха живота на 22-ма души, десетки бяха ранени, а шестима все още са в неизвестност.

По темата

Армейски и полицейски части продължават да разчистват наносите и изкоренените дървета от улиците, развалините на къщите и да извършват отводняване на засегнатите жилищни райони. Мобилизирани са частни фирми и доброволци. България изпрати техника и пожарникари, които също да помагат на бедстващите ни съседи.

„Калният поток, който е преминавал през магистралата, идва внезапно. Спрелите коли стават обект на тази кална маса. Вярно е, че най-много са жертвите в автомобилите, които са спрели, за да изчакат да отмине силната буря”, обясни гл. комисар Николов.

Той уточни, че там, на терен, работят доброволци на Столичната община, както и двама депутати.

„Мащабите на бедствието в Македония са няколко пъти по-големи отколкото потопа във варненския квартал „Аспарухово”. В „Аспарухово” бяха други нещата – в самото дере имаше къща, което доведе до наводнението. А в Скопие според мен кварталът е презастроен. Имат канализация, но колко добре работи, не мога да кажа”, добави Николов.

И припомни, че хората от Скопие от 70 години насам не помнят да е имало такъв пороен дъжд.

„Там повече от 30 литра на кв. м не са падали. А за около час и половина – два сега са паднали около 93 л/кв.м. Цялата северозападна част на Скопие е засегната. Там са седем квартала и три села. Най-тежките поражения не са точно там. Малко над магистралата са селата, понесли най-големи щети”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.