Експулсирането стана по полубандитски начин, твърди Михаил Екимджиев

По темата

„Предаването на Абдуллах Бююк на Турция е извършено по „полубандитски начин”. Само незаивисмият съд може да прецени дали той трябва да бъде експулсиран по този начин, който прилича на едно отвличане. Апелирам към главния прокурор да извърши проверка”.

Това заяви в „Здравей, България” адвокат Михаил Екимджиев, след като България върна на южната ни съседка мъжа, издирван в Турция във връзка с опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. Официалната позиция на страната ни е, че експулсирането е заради невалидни документи. Оказва се обаче, че при предаването на Бююк не са спазени основни човешки права.

Според адвокат Екимджиев отговорът на България след отправеното искане, би трябвало да бъде: „В нашата страна има съд, той е органът, който ще прецени дали Бююк е опасност за националната сигурност”.

„Закона или го има, или го няма. Не може да се правят компромиси със закона в една правова държава. Ситуацията е абсолютно неприемлива. България има задължение по никакъв начин да не застрашава живота на лица под нейна юрисдикция, да не ги излага на нечовешко третиране.

В човешки план съм склонен да съчувствам на Борисов – знаем, че той взема решенията в нашата държава. От юридическа гледна точка обаче възниква въпросът – ако под политически натиск се допуснат компромиси със закона и с правата ни, утре по друг повод, в друга ситуация на напрежение, подобна репресия може да бъде насочена срещу вас, срещу нашите близки, срещу нашите деца”, подчерта правозащитникът.