Това е официалната позиция на България по случая с Абдула Бююк

По темата

България е върнала Абдула Бююк на Турция заради невалидни документи. Това е официалната позиция на България по случая с турския бизнесмен, когото южната ни съседка издирва във връзка с опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган.

Бююк е бил спрян вчера при рутинна проверка в кв. „Младост”. Установено е, че е с изтекли документи за самоличност.

Ден по-рано от Дирекция „Миграция” издават заповед Бююк да бъде върнат по административна мярка на турските власти. Според българските власти информация за Бююк е получена и от „Интерпол” – каква обаче – не стана ясно.

В ранния следобед, след като е задържан, той е бил предаден на граничен пункт „Капитан Андреево”. При такава процедура трябва задължително да присъства представител на правозащитна организация – защо не е имало такъв, не става ясно. От МВР твърдят, че не са длъжни всеки път да дават информация на омбудсмана или правозащитните организации. 

Съседите ни отправиха искане за екстрадицията на Бююк месеци преди неуспешния опит за преврат в Турция, заради връзките му с духовника Фетуллах Гюлен, който е опонент на Ердоган.

През март, на две инстанции, българският съд отхвърли искането за екстрадиция, с аргумента, че Бююк е преследван заради политическите си убеждения. Оттогава досега, чрез свои адвокати, Бююк на няколко пъти прави опит да получи политически статут в България. 

Междувременно омбудсманът Мая Манолова преброи поне три нарушения на българските власти при експулсирането на Абдула Бююк.

"МВР не е изпълнило законовото си задължения да я информира за извеждането на турския гражданин. Нарушени са още българската Конституция и Европейската конвенция за защита правата на човека. И двата документа задължават страната ни да пазят всеки човек, чиито живот, права и достойнство са застрашени", обяви още омбудсманът. 

Манолова допълни, че до късно снощи е била на работа и е можела да реагира. Нейни хора пък били командировани на българо-турската граница и също можели да се отзоват незабавно, за да наблюдават предаването на Бююк в Турция.

Според Мая Манолова Абдула Бююк на практика е бил лишен от право да се защити, тъй като не му е дадена законовата възможност да обжалва заповедта си за екстрадиране.  

Малко по-късно вицепрезидентът Маргарита Попова съобщи за NOVA, че Бююк е депозирал молба за предоставяне на убежище в Администрацията на президента на 24 февруари 2016 г. Ресорната комисия е разгледала досието му и се е произнесла, че убежище не трябва да бъде предоставено.

На 27 юли 2016 г. вицепрезидентът на България е отказал предоставяне на убежище, тъй като „не са налице законови основания за предоставяне на закрила от този тип. За отказа са уведомени компетентните държавни органи”.

От кабинета на вицепрезидента уточняват, че не са компетентни да отговорят на въпроса дали Бююк е потърсил друг вид закрила в България.

А снощи президентът на Турция Реджеб Ердоган заяви, че в България е бил заловен още един от финансистите на Гюлен и той вече е бил предаден на Турция. Президентът не спомена конкретно име, но явно визира турския гражданин Абдулах Бююк.

В същата реч  Реджеп Ердоган отправи ултиматум към Съединените щати - или Турция, или Фетуллах Гюлен, заяви турският президент, като поиска Вашингтон да избира между страната му и предаването на проповедника, когото обвинява за опита за преврат.

Съединените щати обявиха, че ще го екстрадират, само ако Анкара представи доказателства, че той е свързан с преврата.