Премиерът заяви, че е притеснен за бъдещето на България

По темата

За България добрите отношения с премиера и президента на Турция са жизнено важни. В противен случай бежанската вълна може да залее страната ни. Това каза премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България”. Бизнесменът Абдуллах Бююк, когото предадохме преди два дни на Турция, е бил с изтекли документи, и екстрадицията му е законна, допълни Борисов.

„Изключително притеснен съм за това, което може да очаква България. Ние с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения с цената дори на главите на всички ни. Не трябва да допускаме миграционната вълна да влезе в България. Ние се фиксираме в един (екстрадицията на Абдуллах Бююк, бел. ред.) от 25 000 случая и аз вече съм възложил проверка на вътрешния министър Румяна Бъчварова”, добави министър-председателят.

И допълни: „В България сме доказали, че никой не може да наруши правата на другия. Над 25 000 души са върнати от турската граница от началото на годината. Спираме ги и ги връщаме в Турция. И българските граничари и армия, които са там денонощно, са изправени пред този проблем. Всеки ден се задържат по 200, по 300, по 100 души”.

Той е притеснен къде накрая ще останат митгрантите.

„Моите тревоги са свързани с това при кого ще останат мигрантите накрая. Те ще бъдат връщани през мястото, което са минали и това не са Австрия, Германия или Сърбия, а това е нашата страна”, каза още Борисов.

А каква е опасността за България?

„Голямата цел, която трябва да имаме, е Турция да третира България по различен начин. Ако Турция бъде обявена за „несигурна държава”, това означава, че нашата страна ще бъде обявена за „сигурна страна”, и заради това ще ни бъдат върнати всички мигранти, минали през нашата територия”, отговори премиерът Бойко Борисов.

И коментира: „Сигналите, които сме получавали от Турция, са за още много граждани. Има закон, който трябва да се спазва”.