Делфинът не трябва да бъде влачен или избутван по пясъка

В интернет страницата на Министерството на околната среда и водите са публикувани съвети как се оказва помощ на бедстващи делфини.

По темата

От МОСВ препоръчват, ако решим да помогнем на делфин в беда, да го правим сами или с помощта на още един човек, а ако има още хора в нашата компания - те да стоят настрана. Не е желателно приближаването на деца или кучета. Трябва да се пази тишина и да не се правят излишни резки движения. Намаляването на стреса има значение за оцеляването на делфина при по-късното му освобождаване.

Експертите обясняват, че когато се приближаваме към бедстващото китоподобно, винаги трябва да подхождаме откъм опашката или фронтално, но не трябва да заставаме отстрани на главата. Трябва да избягваме да пипаме главата и муцуната и да помним, че можем да се нараним на зъбите на екземпляра или дори и да бъде ухапан или одраскан. 

Кожата на китоподобните е изключително фина и трябва да се мокри непрекъснато, защото при изсъхването се напуква и се образуват рани. Добър вариант е да се покрие с напълно мокра кърпа, одеяло или морски водорасли, които да задържат влагата и да предпазят кожата от преките слънчеви лъчи и вятъра, обясняват от МОСВ. Ако делфинът е изложен на пряко слънчева светлина, трябва да се осигури сянка чрез използване на плажен чадър, тента, шатра. 

Делфинът не трябва да бъде влачен или избутван по пясъка, защото ще се увреди кожата му. При никакви обстоятелства не трябва да се дърпа опашката на екземпляра, тъй като това може да доведе до увреждане на гръбначния стълб и мозък, обясняват експертите.

Преди да окажете помощ на бедстващите делфини, трябва да се обадите в регионалната инспекция по околната среда и водите.