След тежък инцидент - нови правила в градините в София

След тежък инцидент - нови правила в детските градини в София. Дете със счупена ръка остана без медицинска помощ близо 2 часа. За случая ни съобщи майката на 4-годишното момченце, а след нашата намеса веднага започна и проверка.

В петък Максимилиан пада от пързалката в детската градина и си удря ръката. Дотук нищо необичайно за едно буйно дете, както го определя и майка му. За инцидента, Николина разбира близо 2 часа по-късно, когато отива да го вземе от детската градина.

„Казал е, че го боли ръката, но не са взели никакви мерки от тяхна страна. И аз го взимам със счупена ръка”, разказва Николина Миронова.

По темата

„Детето започна да плаче, че е паднало от пързалката. Плака половин час до мен на пейката, успокоявахме се, след това отиде да играе с децата. Държеше я леко присвита ръчичката, не я отпускаше хубаво надолу, обаче отиде и игра с децата”, разказва Калина Петровска, учител в детската градина.

Спокойна, че детето е отишло да си играе, учителката така и не го завежда при медицинската сестра. Такава е била преценката ѝ.

„Нямаше нито подуто, нито отток имаше, нито рана, нито охлузване, нищо нямаше на ръчичката, прегледахме двете ръчички, за да сравним едната с другата”, заявява учителката.

В „Пирогов” обаче става ясно, че ръката е счупена, вече е гипсирана, а Максимилиан няма да ходи на градина поне месец. Днес е там с майка си, за да потърсят отговори.

След като подадохме сигнал в общината, експертите провериха съоръженията и площадките.

„Всички площадки отговарят на изискванията, пързалката е с много малка височина”, заяви Мария Минчева, от Дирекция „Образование” в Столичната община.

Въпреки това ще се въведе ново правило за всички детски градини и ясли в София - при такива ситуации веднага да уведомяват родителите.