Бежанските центрове са заети почти 100%, а арестите на дирекция "Миграция" - 174%

Очакваният засилен имигрантски поток през границата с Турция, затварянето на браздата от Сърбия, както и недовършената ограда, която позволява свободен достъп, може да доведат до изпращане на още армия, която да помага на граничните полицаи. Това научи в. "Сега" от свои източници в МВР. Мярката е част от план, който би трябвало да се изпълнява от вчера по заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова. От Министерството на отбраната заявиха, че имат готовност да пратят подкрепление, но официално това още не е поискано.

Не се знае колко военни ще бъдат изпратени допълнително. На границата с Турция вече има военни от специалните части от 68-а бригада. Броят им, както и този на граничните полицаи, е тайна. Ясно е обаче, че МВР очаква засилен натиск през топлите дни преди сезонното застудяване.

Оградата по границата, на която управляващите възлагат големи надежди да спре незаконния трафик на икономически имигранти, е далече от завършване, въпреки че миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че трябва да се построят само още 8 км. Той вероятно е говорел за участъка от Ямбол до Бургас, обясниха от МВР.

Освен него има още два региона, където ограда не е построена. Единият е над 40 км и започва от Малко Търново до р. Резовска, откъдето влизат най-много нелегални чужденци. Там работата е започнала и по участъка работят 16 фирми. Очаква са да е готова до края на годината. Преди няколко дни Бъчварова призна, че именно там е най-големият натиск. Анализите на МВР сочат, че потокът се е преместил, тъй като в този участък все още няма ограда. За другата отсечка, която е в Хасковско и е около 12 км, изобщо не са отпускани пари.

Целия преглед на печата гледайте във видеото.