Борисов и Орбан провериха как се пази границата ни

Два пъти повече бежанци у нас само за месец. България иска спешно милиони от Европа, за да опази външната граница на Общността. Новината дойде по време на инспекция на българо -турската граница, направена от премиера Бойко Борисов и унгарския му колега Виктор Орбан.

КАДРИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО ИМ В ГРАНИЧНАТА ЗОНА ВИЖТЕ ТУК

По темата

Борисов и Орбан тръгнаха по въздух и продължиха инспекцията по суша. И понеже спирането на мигрантския поток на входа на Европа е важно за всички в Европа, България ще поиска финансова помощ.

Видял с очите си, че България се задъхва с техниката, Виктор Орбан даде подкрепата си още днес. 

"Бъдещето на Европа се решава не в Брюксел, а тук, където стоим в момента. Не бива България да се оставя сама и не е справедливо България сама да носи разходите за защитата, защото не защитава само себе си, а и нас", заяви той.

Още в петък на срещата на върха на Евросъюза Бойко Борисов ще поиска милиони от Европа.

"Ние изпълняваме дълга си към ЕС и пазим границата, само че тази година дойдоха две големи плащания и затова ни е настояваме в Братислава да бъдат гласувани за България едни 160 милиона евро", коментира премиерът. 

Според унгарския премиер Европа страда от своята наивност по отношение на бежанците.

"В момента в Европа пребивават над 1 милион нелегални мигранти. Всичко това е последица от добронамерената наивност", заяви унгарският лидер.

След като се увери, че границата ни се охранява добре по суша, Виктор Орбан продължи проверката с Борисов по вода.

Двамата премиери наблюдаваха част от работата на военноморските сили и Гранична полиция край Бургас.

Репортер: Димитър Иванов