Председателят на ЕК тази седмица ще прати свои експерти в България

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил днес писмо до премиера Бойко Борисов, в което съобщава, че на срещата на върха в Братислава тази седмица ще постави въпроса за оказването на допълнителна помощ на нашата страна в опазването на външните граници на Общността, съобщваа БТА.

По темата

Юнкер изразява признание за свършената досега работа от българските власти по опазването на границите. Той допълва, че очаква ЕК да получи допълнителен списък с нуждите на място. Председателят на комисията добавя, че възнамерява да постави въпроса за необходимото съдействие на заседанието на европейските ръководители.

ЕК разбира, че охраната на външните граници на ЕС изисква общ отговор, пише Юнкер. Той изразява надеждата, че въвеждането в действие на новата европейска служба за гранична охрана ще допринесе в тази посока.

По неговите думи е важно след сключването на споразумението за миграцията с Турция да не възникнат нови пътища за навлизане в ЕС. Юнкер изразява подкрепа за осигураяването на европейски средства за подобряването на съоръженията по българската граница.

Председателят на ЕК уточнява, че е разработен план за спешни действия и той може да бъде задействан при необходимост. Юнкер съобщава, че тази седмица ще изпрати в България съответните официални представители на комисията за оценка на нуждите.