Тя си отиде на 93-годишна възраст

Българският театър, кино и изкуство загубиха завинаги един легендарен творец – проф. Юлия Огнянова, съобщават Народния театър "Иван Вазов".

По темата

Една от най-ярките личности на съвременната артистична сцена ни напусна на 93-годишна възраст, оставяйки след себе си забележителна кариера и спомен за живот, отдаден на сцената.

„За да си свободен, трябва да си независим от три неща: слава, пари и власт”, обичаше да казва жената, която десетилетия наред пишеше историята на българския театрален живот и чиито талант прослави България в десетки държави извън граница.

Повече от три години – между 1997 и 2000 г. на сцената на Народния театър „Иван Вазов” се играе представлението „Лазарица” на Юлия Огнянова, а този сезон – „Животът е прекрасен”, чиито превод и сценична редакция са нейно дело.

Юлия Огнянова е родена на 22 февруари 1923 г. във Варна. Завършва театрознание в ГИТИЗ в Москва през1953 г. Получава режисьорско звание през 1959 г. Същата година дебютира с постановката на „Всяка есенна вечер” от Ив. Пейчев в Драматичен театър – Бургас. Изявява се и като съветник в Комитета за наука, изкуство и култура, преподава театрална критика във ВИТИЗ (1953-1957).

Била е драматург и режисьор в „ДТ „Адриана Будевска” в Бургас (1957-1960), режисьор в театрите „Трудов фронт”, „199”, Драматичен театър – Пловдив, а от 1978 г. е на свободна практика. Поставяла е в театрите в Ямбол, Смолян, Хасково, в частния театър „Ла Страда”. В чужбина е режисирала спектакли в Латвия, Полша, Италия, Кипър и др., преподавала е в Италия и Франция. Дълги години (от 1981 г.) води клас по режисура за куклен театър във ВИТИЗ. Режисира и куклени постановки и на постановки в Телевизионния театър. Носител на международни и национални отличия, сред които почетните „Аскеер” (1999) и „Икар” (2009) за цялостно творчество.