Целия разказ гледайте в "Събуди се" в събота от 8.00 ч. по NOVA

В рамките на кампанията "Осъдено детство. Справедливост за всяко дете"  NOVA, съвместно с УНИЦЕФ България, ще излъчи поредица репортажи, разказващи по етичен и щадящ начин съдбите на деца в конфликт със закона. Историите, които водещата на Новините на NOVA Надежда Узунова ще представя всяка събота в предаването "Събуди се", ще илюстрират именно нуждата от промяна на законодателството и обществените нагласи, така че да се спазват правата на децата, да не бъдат произволно лишавани от свобода и да не стават жертви на стигматизация и дискриминация. 

По темата

Първата история, която зрителите ще видят тази събота в "Събуди се", разказва за 11-годишно момче, прекарало детството си в институции заради кражбата на едно списание. Детето, израснало в бедно многодетно семейство, мечтае за живота на своите идоли от кориците на лъскавите издание. Затова и решава да открадне списание, след което детството му преминава в институциите – за провинение, за което никой възрастен не би бил дори арестуван.

От улицата, където краде, за да яде, момчето попада в интерната, където се бие, за да не го бият. Далеч от дом и семейство, като държавата нарича това превъзпитание. Случаят е показателен за проблемите в системата на детското правосъдие – наказанията се налагат по схема, а случаите се вкарват в удобен за институциите шаблон. 

Целия разказ на Надежда Узунова гледайте в "Събуди се" в събота от 8.00 ч. по NOVA.