В подписките на партии и инициативни комитети са използвани неправомерно личните данни

Изборните манипулации започнаха. В подписките на партии и инициативни комитети са използвани личните данни на хора, които твърдят, че никога не са давали съгласието си и не са се подписвали в подкрепа на която и да е партия. 

По темата

За да бъде регистрирана една партия или инициативен комитет, трябва да събере 2500 подписа. Всеки може да провери на сайта на ЦИК дали името му фигурира в някой от тези списъци.

За трети поредни избори, не един и двама се откриват там, където твърдят, че не са се записвали.

Само за няколко часа около 10 души се оплакаха в социалните мрежи, че личните им данни са били откраднати и използвани без разрешението им. Не знаят и как някой се е добрал до тях. Трима мъже от Разградско с изненада са установили, че подкрепят партията на Митьо Пищова.

Докато той признава за възможни един-два неверни подписа, останалите обвинени в кражба на лични данни категорично отричат това да е вярно. Така например хората на Жорж Ганчев от Христиан-социалния съюз върнаха обвиненията и заявиха, че това е "ария на клеветата" и става дума за инцидент.

Нестор Мильов, в чиито списък се открива друга жена, пък обясни, че няма представа как точно името й се е озовало там. Сега обаче ще трябва да обясняват пред компетентните органи как точно са станали грешките.

От тази година ЦИК въведе задължение под всяка подписка да стоят личните данни и подписа на човека, който я е съставял. Така за компетентните органи би трябвало да е далеч по-лесно да стигнат до нарушителя.