Проф. Вихра Миланова обяви, че ще обжалва в съда отстраняването си

Рокадата в ръководството на Медицинския университет влиза в съда. Професор Вихра Миланова ще обжалва решението на общото събрание на университета, с което беше свалена от поста ректор.

Нейното място трябва да заеме бившият директор на Майчин дом – проф. Виктор Златков.

Заседанието на общото събрание се проведе вчера на затворени врати и под засилена охрана.

Ден по-късно, директори на лечебни заведения, експерти и лекари се обявиха в подкрепа на Вихра Миланова и определиха проведеното събрание за нелегитимно. Някои от членовете не са били допуснати да присъстват на заседанието, а други твърдят, че не са им позволили да напуснат сградата.

 

По темата

„Видях едни хора – умислени, затворени, хора, които явно взимат решенията под натиск”, заяви проф. Вихра Миланова.

Проф. Миланова нееднозначно призна, че натиск е налаган и върху нея и че е получавала заплахи в най-общия смисъл на думата. 

„С една дума това е мутризация на академичната общност. Така ми изглежда”, заяви Стойчо Кацаров, Център за защита на правата в здравеопазването.

Остава спорен и въпросът кой е действащ ректор на университета в момента, предвид, че решението на събранието се обжалва в съда.

„Законния съм аз, това е”, заяви проф. Миланова.  

„Аз не можах да разбера точно греха на професор Миланова, мотивите да бъде махната, аз не можах да ги разбера”, заяви Александър Заимов, столична лекарска колегия в БЛС.

Освен подкрепа, проф. Миланова обаче среща и критика от свои колеги, чиито имена също са забъркани в скандала.

„Това е голям скандал за медицинския университет, който го дават по новините, това е срамота”, заяви д-р Мехмет Мете.