Медиите нямаха достъп до заседанието

Свалиха ректора на Медицинския университет проф. Вихра Миланова. На нейно място общото събрание на висшето училище избра бившия шеф на "Майчин дом" проф. Виктор Златков.

Медиите нямаха достъп до заседанието, което се проведе под засилена охрана, а в спора се намеси и премиерът Бойко Борисов.

По темата

Няколко седмици, след като одитът в Медицинския университет установи редица нарушения по времето на бившия ректор Ваньо Митев, колегите му се събраха на извънредно общо събрание. Мероприятието беше под охрана, а журналистите без достъп до него.

И макар вратите да бяха затворени за медиите, ясно се видя, че в Медицинския университет текат избори - едните за отзоваване на сегашния ректор, а вторите за назначаване на нов. 

Повечето лекари не бяха особено словоохотливи, а тези, които все пак се престрашиха да говорят с журналистите, бързо бяха привикани.

След като проф. Миланова беше отзована от колегите си като ректор, а проф. Виктор Златков избран за неин заместник, участниците в общото събрание бяха посъветвани да излязат от друг вход - отново, за да се скрият от медиите.

Свалената проф. Миланова коментира пред NOVA само, че извънредното заседание е незаконно, а изборът на нов ректор - нелегитимно.

По темата се изказа и премиерът. Според публикации в публичното пространство той има роднинска връзка с новоизбрания шеф на Медицинския университет. Във Facebook Бойко Борисов отрече това да е вярно и определи издигането на проф. Златков за скандално и непрозрачно. 

Министерството на образованието ще проверява избора на новия ректор на Медицинския университет. Според министър Меглена Кунева гласуването при заключени врата е неприемливо и може да има нарушение на правилника на учебното заведение.