Предизвикателство е Русия, която е все по-властна и непредвидима, заяви Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес в Рим, че приветства усилията за изграждане на европейска политика в областта на отбраната, но предупреди, че не трябва да

По темата

се създава алтернатива на Алианса, предадоха БТА и Франс прес.

"По-силна европейска отбрана ще е от полза за ЕС, ще е от полза за Европа и ще е от полза за НАТО", заяви Столтенберг на съвместна пресконференция с италианския министър на външните работи Паоло Джентилони.

Засилено европейско сътрудничество в областта на отбраната може да е само полезно, подтиквайки страните да увеличат разходите си за отбрана, "защото живеем в по-опасен свят с нови предизвикателства и нови заплахи, на които трябва да отговорим и към които да се адаптираме", подчерта генералният секретар на НАТО. Трябва обаче да сме сигурни, че ще се избегне дублиране на структурите на НАТО и че европейската система ще допълва тази на Алианса, а няма да бъде алтернативна.

През последните месеци европейските министри на отбраната обсъждаха начини за засилване на сътрудничеството. Великобритания винаги гледа с лошо око на подобни идеи и продължава да се противопоставя на създаването на европейска армия, припомня АФП.

Столтенберг посочи сред предизвикателствата пред НАТО "една Русия, която е все по-властна и непредвидима". "През последните седмици Русия разположи по-близо до границите на Алианса система от ракети, които могат да пренасят ядрени бойни глави. Ще продължим да водим нашата силна отбранителна политика, комбинирана с политически диалог", увери той.