188 машини ще чистят столичните улици

Три хиляди снегорина ще чистят снега по републиканските пътища. Пътната агенция вече започна проверки за готовността на почистващите фирми за настъпващия сезон. От АПИ искат да се уверят, че фирмите разполагат с достатъчно пясък, сол и луга, специализирани машини и техническо оборудване.

По темата

Улиците в населените места са ангажимент на общините. В София традиционните проверки приключиха днес. За тази зима в седемте почистващи фирми разполагат със 188 снегорина и 33 000 тона смес.

„Нашата задача е градът да остане проходим при зимни условия при всяка една ситуация, да се надяваме, че зимата ще бъде по-мека. Ако пък се окаже по-сурова, фирмите са длъжни да осигурят допълнителна техника. Трябва и винаги да имат готовност да реагират бързо при снеговалеж”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

За разлика от София, в Смолянско отново очакват проблемна зима. Въпреки, че снегът още не е паднал, кметовете в планината отсега знаят, че парите за сняг от държавата няма да им стигнат.

„Ще се наложи да дофинансираме, зависи каква ще е зимата, да се надяваме, че ще е мека, трябва да се опесъчава, дори и да няма сняг”, обясни кметът на Смолян Николай Мелемов.

Започна и подготовка и на пътищата за зимата. Където е необходимо се кърпи настилката, обновява се маркировката, а канавките и банкетите се почистват.