Някои от легално пребиваващите у нас се обиждат от постоянните контакти с униформени

Пореден протест срещу бежанците ще се проведе в петък вечер в София. Поводът за недоволството са недостатъчните, според организаторите, мерки на властите за справяне с нелегалната миграция.

По темата

Най-много оплаквания от поведението на бежанците имат живеещите около Лъвов мост. Оплакват се и работещите в района.

Хората обясняват, че хостелите наоколо са препълнени, а полицейските акции – ежедневие.

Сред редовно проверяваните от органите на реда е и Хасиб. Той е от Англия, но живее в центъра на София вече година и учи стоматология. Твърди, че понякога отношението към него е обидно.

Има много полиция и почти всеки ден ми искат документите за проверка, явно си мислят, че като съм от друга държава, ще създавам проблеми. Обидно е! Да не би да изглеждам като човек, който ще те ограби?”, риторично попите Хасиб пред камерата на NOVA. 

В района на Лъвов мост екипът на Новините срещна и Кейт от Хаваи. В продължение на една година живее по няколко месеца в различни европейски столици. Стигнала и до България. Живее в района на джамията. Признава, че често се оглежда за джебчии, но смята, че българите трябва да бъдат по-толерантни към бежанците.

Аз идвам от държава, създадена от емигранти. Там сме хора от целия свят. Да, разбирам страховете и притесненията на българите, но и от чужденците има какво да вземат”, категорична е Кейт.

Според американката, в сравнение с другите европейци, българите са по-затворени и трудно допускат различните.